Passa al contingut principal

Història de la ratafia


COFRARIA DE LA RATAFIA DE SANTA COLOMA DE FARNERS


Més informació sobre la ratafia i els seus orígens El calendari de la ratafia diu que la nit de Sant Joan (23/6) es cullen les herbes, per Sant Pere (29/7) es fa la ratafia, per la Mare de Déu d’Agost (15/8) s’embotella i per Tots Sants (1/11) es filtra i es deixa reposar per degustar-la tot seguit o per Nadal. Hi ha molts tipus de receptes de ratafia catalana, i a banda dels ingredients anteriorment citats, hi ha un element característic que no pot faltar: la nou (verda). Collida pels volts de Sant Joan, quan aquesta és ben verda i, igual que les herbes, quan presenta les virtuts i condicions òptimes. Es pot prendre com a aperitiu, com a digestiu, a la cuina i també en diferents combinats. Quan s’elabora la ratafia no fem res més que connectar-nos amb els secrets més íntims de la natura i de la tradició, de l’essència del paisatge que ens macera. I un cop passat el temps de recolliment i reflexió, filtrem aquesta essència que s’eleva, com diuen a la regió del Ticino (Suïssa), a licor de l’amistat per a ser compartit en comunitat. En contra del que molts pensen, no hi ha proves de paternitat de la ratafia enlloc, malgrat que moltes zones d’Europa (França, Suïssa, Itàlia…) creuen que en són els inventors. A Catalunya té molta presència a comarques gironines i a les comarques centrals i occidentals del Pirineu. A la Provença i a Itàlia fan un licor igual anomenat licor de Sant Joan i Nociono, respectivament. Es fa molt difícil diferenciar la ratafia d’altres licors d’herbes anomenats licors, elixirs o ratafien i que tenen el mateix mètode d’elaboració. Fins i tot de vegades es fa referència a aquestes begudes amb el nom de “ratafies”. Per exemple, a França una beguda aperitiva amb base d’aiguardent i amb most rep el nom de ratafia. En el món anglosaxó s’ha el terme ratafia ha estar restringit més a un licor aromatitzat amb préssec, albercoc, pinyols de cirera o d’ametlles i textos que fan referència a unes galetes d’ametlla amb el nom de ratafia. Trobem receptes de begudes anomenades “ratafia” ja en el segle XVIII a França i Itàlia, a Catalunya les més antigues de ratafia catalana són del colomenc Francesc Rosquellas, del 1842. La ratafia s’olora, es mira, es paladeja i s’assaboreix. És un licor agradable i plaent, és el licor de l’amistat, l’elixir de la llarga vida, un licor que et fa caure en un encantament terrenal.

http://www.confrariaratafia.cat/wp-content/uploads/Annex_M%C3%A9s-informaci%C3%B3-Ratafia_Confraria-de-la-Ratafia.pdf

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Instruccions per colar la ratafia

Agafarem els pots de vidre on ha reposat la nostra ratafia durant 40 dies i amb un colador ben fi, uns draps de cotó i paciència anirem abocant el líquid de mica en mica en el colador amb els draps de cotó perquè no hi quedi cap resta de les herbes. Trobaràs algunes imatges a continuació del procés.

Festes i fires de la ratafia

http://www.festes.org/directori.php?id=698   Festa de la Ratafia Santa Coloma de Farners (la Selva) La Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners és la més antiga i arrelada de totes les que se celebren a Catalunya relacionades amb aquest licor espirituós. Estructurada al voltant d'un concurs i d'una fira, la festa està destinada a preservar i ampliar la tradició Colomenca al voltant de l'elaboració d'aquesta beguda.   Fira de la Ratafia Besalú (la Garrotxa) Cap a finals de novembre o principis de desembre es celebra la Fira de la Ratafia de Besalú, un esdeveniment que va néixer l'any 1993 i que té com a objectiu potenciar aquest aromàtic licor català que té una llarga tradició artesana a les terres de la Garrotxa.   Festa de la ratafia i Concurs de Ratafies Casolanes Igualada (Anoia) Diferents ratafiaires de la comarca de l’Anoia participen cada any en el Concurs de Ratafies Casolanes, un concurs que premia a la millor elaboració artesanal i que és ...

La importància de les nous verdes

Les nous verdes ens donen a la ratafia un gust especial i són les que l'hi donen aquest color fosc que la diferència de la resta de licors que tenim a Catalunya. Es molt important que les collint verdes i sempre abans que s`hagi format el que més endavant serà la clova.