Passa al contingut principal

Història de la ratafia


COFRARIA DE LA RATAFIA DE SANTA COLOMA DE FARNERS


Més informació sobre la ratafia i els seus orígens El calendari de la ratafia diu que la nit de Sant Joan (23/6) es cullen les herbes, per Sant Pere (29/7) es fa la ratafia, per la Mare de Déu d’Agost (15/8) s’embotella i per Tots Sants (1/11) es filtra i es deixa reposar per degustar-la tot seguit o per Nadal. Hi ha molts tipus de receptes de ratafia catalana, i a banda dels ingredients anteriorment citats, hi ha un element característic que no pot faltar: la nou (verda). Collida pels volts de Sant Joan, quan aquesta és ben verda i, igual que les herbes, quan presenta les virtuts i condicions òptimes. Es pot prendre com a aperitiu, com a digestiu, a la cuina i també en diferents combinats. Quan s’elabora la ratafia no fem res més que connectar-nos amb els secrets més íntims de la natura i de la tradició, de l’essència del paisatge que ens macera. I un cop passat el temps de recolliment i reflexió, filtrem aquesta essència que s’eleva, com diuen a la regió del Ticino (Suïssa), a licor de l’amistat per a ser compartit en comunitat. En contra del que molts pensen, no hi ha proves de paternitat de la ratafia enlloc, malgrat que moltes zones d’Europa (França, Suïssa, Itàlia…) creuen que en són els inventors. A Catalunya té molta presència a comarques gironines i a les comarques centrals i occidentals del Pirineu. A la Provença i a Itàlia fan un licor igual anomenat licor de Sant Joan i Nociono, respectivament. Es fa molt difícil diferenciar la ratafia d’altres licors d’herbes anomenats licors, elixirs o ratafien i que tenen el mateix mètode d’elaboració. Fins i tot de vegades es fa referència a aquestes begudes amb el nom de “ratafies”. Per exemple, a França una beguda aperitiva amb base d’aiguardent i amb most rep el nom de ratafia. En el món anglosaxó s’ha el terme ratafia ha estar restringit més a un licor aromatitzat amb préssec, albercoc, pinyols de cirera o d’ametlles i textos que fan referència a unes galetes d’ametlla amb el nom de ratafia. Trobem receptes de begudes anomenades “ratafia” ja en el segle XVIII a França i Itàlia, a Catalunya les més antigues de ratafia catalana són del colomenc Francesc Rosquellas, del 1842. La ratafia s’olora, es mira, es paladeja i s’assaboreix. És un licor agradable i plaent, és el licor de l’amistat, l’elixir de la llarga vida, un licor que et fa caure en un encantament terrenal.

http://www.confrariaratafia.cat/wp-content/uploads/Annex_M%C3%A9s-informaci%C3%B3-Ratafia_Confraria-de-la-Ratafia.pdf

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Instruccions per colar la ratafia

Agafarem els pots de vidre on ha reposat la nostra ratafia durant 40 dies i amb un colador ben fi, uns draps de cotó i paciència anirem abocant el líquid de mica en mica en el colador amb els draps de cotó perquè no hi quedi cap resta de les herbes. Trobaràs algunes imatges a continuació del procés.

Acabo el meu blog amb una divertida cançó de la RATAFIA

La Ratafia, Ai Maria, de l'àlbum "Mitjons blancs" de ... - Viasona La Ratafia, Ai Maria Terratombats LLETRA Portem dins de la garrafa un licor molt especial una beguda de la terra que en el món no té igual tots es moren per tastar-la i descobrir-ne el potencial perquè es veu que una de bona té efectes medicinals Hem de collir-ne les herbes allà pels volts de sant Joan aiguardent i nous verdes de la mescla és l'essencial esperant sol i serena per deixar-la reposar passada una quarantena ja la podrem degustar La Ratafia, la Ratafia, la Ratafia, la Ratafia ai Maria La Ratafia, la Ratafia, la Ratafia, la Ratafia ai Maria El secret de la Ratafia està molt, molt ben guardat Marialluïsa tarongina i l'herba de Sant Joan però hi ha un ingredient que només la Maria sap pregunteu-ho a la gent perquè tots perden el cap La remena amb molta gràcia de canyella un ditó si ho voleu veure en directe heu de passar pel recambró foraster

Festes i fires de la ratafia

http://www.festes.org/directori.php?id=698   Festa de la Ratafia Santa Coloma de Farners (la Selva) La Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners és la més antiga i arrelada de totes les que se celebren a Catalunya relacionades amb aquest licor espirituós. Estructurada al voltant d'un concurs i d'una fira, la festa està destinada a preservar i ampliar la tradició Colomenca al voltant de l'elaboració d'aquesta beguda.   Fira de la Ratafia Besalú (la Garrotxa) Cap a finals de novembre o principis de desembre es celebra la Fira de la Ratafia de Besalú, un esdeveniment que va néixer l'any 1993 i que té com a objectiu potenciar aquest aromàtic licor català que té una llarga tradició artesana a les terres de la Garrotxa.   Festa de la ratafia i Concurs de Ratafies Casolanes Igualada (Anoia) Diferents ratafiaires de la comarca de l’Anoia participen cada any en el Concurs de Ratafies Casolanes, un concurs que premia a la millor elaboració artesanal i que és